МУЗЕЈ У БЕЛОЈ ЦРКВИ
Close Menu

Вредан поклон белоцркванском Музеју

Збирка позоришног материјала Живана Иштванића, Споменке и Светлане Рашајски

Добра сарадња музеја, архива и библиотека са локалним истраживачима често утиче на формирање нових збирки, фондова и легата, а под утицајем оствареног поверења у установу. Стога, поклон збирке и легати чине важан део сваке установе, чувајући не само предмете и грађу, већ и идентитет колекционара. Марта месеца, 2016. године потписан је уговор о поклону Збирке позоришног материјала Живана Иштванића, Споменке и Светлане Рашајски, на основу кога је Музеју у Белој Цркви поклоњена ова богата збирка историјског материјала. Поклон илуструје историјат белоцркванских позоришта након Другог светског рата, са предметима који су сакупљани дуги низ година. Збирку чини папирни материјал подељен у више целина према врсти грађе: плакати позоришних представа (укупно 115), плакати других облика позоришне делатности (укупно 30), прогласи, леци и друге афише (укупно 58), сценарија (укупно 16), новине (укупно 7), фотографије (укупно 176), грађа (разнородна грађа о позоришту распоређена у 11 омота према историјским целинама унутар збирке). Преузимањем поклона, Музеј се обавезао на чување збирке која остаје као засебна целина у оквиру историјског одељења, приређивање изложбе и публиковање каталога збирке.

У оквиру манифестације Музеји Србије десет дана од 10 до 10, у Музеју је отворена изложба поклон збирке позоришног материјала, под називом „Премијера“, када је публикован и каталог. У галеријском простору је због специфичности простора изложен део материјала који се чува у оквиру збирке, док је у каталогу списак свих предмета. Каталог је богато илустрован репродукованим материјалом из збирке, на 47 страна у црно-белој штампи, са основним текстом списка предмета и предговором. Аутор каталога је Игор Вокоун, кустос у Музеју у Белој Цркви, а аутор предговора Живан Иштванић, дародавац збирке. Изложба је за посетиоце била отворена од 12.5.2016. године до 12.9.2016. године, у оквиру које су реализоване и сликарске радионице са темом позоришног плаката и плаката уопште.

У тексту предговорa каталогу дародавац, Живан Иштванић објашњава своје мотиве за сакупљање ове врсте грађе, као и разлоге поклањања Музеју. Збирка је настала сакупљачким радом учитеља Тиме Рашајског, који је радио на састављању хронике и летописа локалног позоришта. Материјал су касније наследнице Тиме Рашајског, 2003. године поклониле истраживачу Живану Иштванићу, који је исту допунио новом грађом и објавио књигу „Грађанска позоришта у Белој Цркви 1945-2004“. Од 2016. године, збирка се чува у историјском одељењу Музеја у Белој Цркви и носи име дародавца, Живана Иштванића и две кћерке Тиме Рашајског, Споменке и Светлане.

Живан Иштванић је рођен у Белој Цркви 1955. године. Интензивно се бави истраживањем прошлости Беле Цркве и околине готово четрдесет година, радећи на прикупљању и анализи грађе из различитих архива, музеја и приватних колекција. Аутор је многобројних текстова објављених у историјским часописима, као и аутор више десетина самосталних публикација. Покретач је историјског часописа Белоцркваника. Сарадник је бројних установа културе у земљи и шире.
Кликните на слику за детаље
Кликните на слику за детаље
Кликните на слику за детаље

ИСТОРИЈАТ

За оснивање Музеја у Белој Цркви везујемо 1877. годину и одлуку Белоцркванског магистрата да са радом отпочне М...Више

СТАЛНА ПОСТАВКА

Стална музејска поставка има традицију и континуитет од поновног оснивања музеја, 1954. године до данас. Смеште...
Више

ПОСЕТА МУЗЕЈУ

Музеј у Белој Цркви се налази у центру Беле Цркве, на адреси: 1. Октобра 38, поред зграде Историјског архива Бела...
Више
Top