МУЗЕЈ У БЕЛОЈ ЦРКВИ
Close Menu

СТЕПЕНИШТЕ

Игор Вокоун, кустос - историчар уметности

Неке набавке су за музеј од посебног интересовања, то су набавке предмета који имају велики значај за развој саме збирке. Године 2013. набављене су путем откупа три графике белгисјког уметника Корнеја од којих вам представљамо једну. Графика „Степениште“, акватинта, отисак 42/300 црном бојом на папиру, 1949/50, Белгија-Француска (Cobra). У средишњем делу композиције је смештен приказ степеништа изнад кога су приказани улични канделабри. Степениште је окружено приказом урбане структуре града и вишеспратницама.

Корнеј (Guillaume Cornelis van Beverloo, Corneille) је рођен 3. јула 1922. године у Лижу у Белгији, у породици холандског порекла. Студирао је цртеж у Амстердаму на Rijksacademie (1940-1943), а временом, још од студија је почео да се формира као самостални уметник. У млађим данима је страст према боји налазио у делима Мироа, Клеа и ван Гога, којима се дивио, посебно у време које је провео на академији. На академији је упознао Карла Апела, Хорна, Дибифиа, Алешинског, са којима је касније основао групу „Кобра“ (CoBrA). Након ослобођења, инспирисан „радошћу живота“ француских сликара, а посебно радовима Едуарда Пижона, поприма лиричну кубистичку форму изражавања. Дана 8. новембра 1948. године, у париском кафеу „Café Notre-Dame“ потписан је манифест групе Кобра „La Cause Était Entendue“ (Ствар је решена), која представља значајан западноевропски авангардни покрет. Учесници су заговарали слободу боја и форме, али и несугласицу са актуелним надреализмом, а гајили симпатије према марксизму и модернизму. Група је постојала до 1951. године када се распала, иако је већина усчесника остала колико толико привржена идеологији саме групе. Продукт групе „Кобра“  је делимично апстрактно сликарство са израженим бојама, оштрим потезима четкице и разједињеним људским фигурама на елементе који се готово поистовећују са примитивном и народном уметношћу, а повезују са Америчким сликартвом акције. Из „Кобре“ се развија и настаје Евопски апстрактни експресионизам. Након распада групе, Корнеј се дефинитивно сели у Париз, где почиње да прикупља предмете афричке примитивне уметности. Ови предмети утичу на његов рад до те мере да у своја дела увршћује елементе примитивног, али и користи имагинарнији приступ делу, пејзаже слика из птичје перспективе, приказује стилизоване животиње. До краја живота је стварао и радио на релацији Француска – Израел (Jaffa Atelier). Умире 5. септембра 2010. године у Оверу.

На крају се може рећи да је велики успех што се неколико радова овог врсног уметника налази у збирци Музеја у Белој Цркви. Три графике које се чувају у депоу Музеја су настале у техници акватинте и линореза, највероватније у периоду 1949/50. године, а у време постојања групе Кобра.
Кликните на слику за детаље

ИСТОРИЈАТ

За оснивање Музеја у Белој Цркви везујемо 1877. годину и одлуку Белоцркванског магистрата да са радом отпочне М...Више

СТАЛНА ПОСТАВКА

Стална музејска поставка има традицију и континуитет од поновног оснивања музеја, 1954. године до данас. Смеште...
Више

ПОСЕТА МУЗЕЈУ

Музеј у Белој Цркви се налази у центру Беле Цркве, на адреси: 1. Октобра 38, поред зграде Историјског архива Бела...
Више
Top